Video: mis juhtuks kui kõik maailma kalad äkki kaoksid?

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1960ndatesse aastatesse ulatuvate andmete analüüs näitas, et ookeani liigirikkus on juba praeguseks kõva hoobi saanud - 29% liikidest on juba välja suremas. Kalade kadumisega kannatavad tugevalt ka hülged.
1960ndatesse aastatesse ulatuvate andmete analüüs näitas, et ookeani liigirikkus on juba praeguseks kõva hoobi saanud - 29% liikidest on juba välja suremas. Kalade kadumisega kannatavad tugevalt ka hülged. Foto: SCANPIX

Osaliselt on see toimumas, sest ülekalastamine puudutab pea kolmandikku kõigist mere ökosüsteemidest.

Tech Insider küsis ekspertidelt, mis juhtuks siis, kui kõik maailma kalad korraga kaoks. Vastus on lihtne: kogu toiduahel variseks kokku. Esmalt mõjutaks see traagiliselt kalast toituvaid loomi nagu karusid, hülgeid, linde ja paljusid teisi. Kokku moodustab kala 17% kogu maailma loomade valguvajadusest.

Ka inimesed peaksid kaladele asenduse leidma, sest praegu sõltub kaladest ligi 700 miljoni inimese toidulaud ja sissetulek.

Kalad mõjutavad ka oma ümbruskonda, sest ookean mahutab tohutus koguses süsinikku, mis imendub omakorda fütoplanktonisse ehk vees vabalt hõljuvatesse mikroskoopilistesse organismidesse. Kalad söövad fütoplanktonit ning sukelduvad siis alla ookeanipõhja, kus nad süsiniku taaskord ookeani sügavaimatesse kihtidesse väljutavad. Kaladeta hakkaks aga maa süsinikutase tõusma, mis omakorda kiirendaks juba praegu toimuvaid kliima muutuseid veelgi.

Kahjuks on ülekalastamine jätkuvalt probleem ning osa neist muutustest on juba toimumas: ülekalastamine puudutab praegu juba pea kolmandikku mere ökosüsteemidest.

Vaata Tech Insideri animatsiooni siit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles