Amazonas on põlemiseks valmis. Tänavu võib tulla rekordiliselt tulekahjusid

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsatulekahju Colombia vihmametsas
Metsatulekahju Colombia vihmametsas Foto: Arnau Blanch/WPN/WpN/Photoshot

Teadlased ennustavad, et kõrgete ookeanitemperatuuride tõttu võivad vihmametsad tugevalt lõõmama hakata.

Amazonase kant on põlemiseks valmis, hoiatab ajakiri Nature. Erakordselt kuiva vihmahooaja järel hakkavad sealsed vihmametsad talve ootama, kogedes nii suurt niiskusepuudust viimati 1998.aastal. See juhtub samal ajal kui ilmaennustajad prognoosivad sooja Atlandi ja Vaikse ookeani tõttu suuri tulekahjusid.

«Piirkond saab rekordiliselt tulekahjusid,» ütles ennustuse üks autoreid, NASA ekspert Douglas Morton. Juba varem on uudised teatanud, et tänavune aasta on globaalsete temperatuuride mõttes mõõtmisajaloo kuumim. Osaliselt peitub põhjus El Niños ja La Niñas, mis mängivad rolli ka siinkohal, sest seetõttu on vihma vihmahooajal vähem ning kuival hooajal rohkem.

Mis on El Niño ja La Niña

El Niños on nähtus mis muudab Vaikse ookeani idaosa pinakihi soojaks – see toob kaasa vihmasajud Peruus ja Ecuadoris, põuad aga Austraalias. La Niña on aga omakorda El Niño vastasseis, kus Vaikse ookeani idatemperatuur muutub keskmisest külmemaks ja ranniku ilm on tavapärasest kuivem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles