Video: sond Juno jõuab täna Jupiteri juurde

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA kunstniku joonistus sond Junost
NASA kunstniku joonistus sond Junost Foto: SCANPIX

Täna tähistatakse Ameerika Ühendriikides rahvuspüha, kuid USA kosmoseagentuuril NASAl on veel mida tähistada, sest sond Juno jõuab planeet Jupiteri juurde.

NASA saatis Juno välja 2011. aasta augustis ja Jupiterini jõudmiseks tuli uurimisalusel esmalt liikuda 264 000 kilomeetrit tunnis ja siis 268 800 kilomeetrit tunnis, edastab foxnews.com.

Juno asub Maast nüüd 2,88 miljardi kilomeetri kaugusel.

Juno ehitajate sõnul on tegemist maailma kõige kiiremini liikuva inimkätega valmistatud objektiga.

Texases San Antonios asuva Southwest Research Institute kosmoseuuringute keskuse esindaja Scott Boltoni teatel on Juno Jupiteri juurde jõudmise kokkulangemine USA rahvuspühaga juhuslik, mitte taotuslik.

Ta lisas, et kui Juno oleks mõnel teisel ajal välja saadetud, oleks ta jõudnud Jupiteri juurde mõnel teisel kuupäeval.

Juno on umbes sama suur kui korvpalliväljak ja ta on kaetud kolme suure päikesepaneeliga, mille abil saab energiat. Meie päikesesüsteemi suurimat planeeti Jupiteri uurides on Juno pidevalt suure kosmilise kiirguse haardes, mille tõttu ta elektroonika on titaanist kaitse all.

NASAL valmis koostöös Apple´iga Juno lennust Jupiteri juurde tutvustav video, milles on koos teadus, kunst ja muusika.

Juno missiooni eesmärgiks on uurida Jupiteri koostist, kas sel planeedil võib olla ka mingeid kivimist osi ja polaarala virmalisi.

NASA teate kohaselt on Juno jõudnud Jupiteri magnetvälja ja liigub seal autopiloodil.

Kosmoseteadlase Boltoni teatel tekkis Jupiter üsna meie päikesesüsteemi alguses ning seega võib tema abil saada infot meie süsteemi tekke kohta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles