Tänavused kosmosemissioonid, millel veel silma peal hoida

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SpaceX raketi Falcon 9 katsetus tänavu mais.
SpaceX raketi Falcon 9 katsetus tänavu mais. Foto: Craig Bailey/AP

Täna jõudis Jupiterile NASA Juno missioon. Vaata üle ka ülejäänud 2016.aasta olulised kosmosemissioonid. 

OSIRIS REx – NASA kosmoseprogrammi «New Frontiers»programmi kolmas missioon OSIRIS-Rex stardib süsinikasteroidi 101955 Bennu juurde ning võtab sealt kuni kaks kilo pinnaseproove, et need siis 2023.aastal taas Maale tuua. 

Rosetta kosmosesondi lõpp – 2004. algatatud maailma esimene komeediuurimise missioon Rosetta jõudis Komeedile 67P 2014.aasta augustis ning andmeid kogub see 30.augustini.

Galileo satelliidid – selle aasta lõpuks peaks kosmosesse jõudma veel neli Euroopa Liidu ja Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) Galileo satelliitnavigatsiooni süsteemi satelliiti. Kokku plaanitakse neid 2019.aastaks kosmosesse saata 30. Asja idee on luua alternatiiv GPSile.

2016.aasta möödub ka suure kosmoselaeva testimise tähe all.

Aasta esimesse poolde jäid aga meretasemete mõõtmiseks kosmosesse saadetud Jason-3 satelliit, märtsis saatis ESA Marsi poole kosmosesondi ExoMars, mille eesmärk on koguda teadmisi võimaliku elu kohta Marsil. Samal ajal startisid rahvusvahelise kosmosejaama poole ka NASA astronaut Jeffrey Williams ja kosmonaudid Aleksei Ovchinin ja Oleg Skripochka.

Hea lugeja juhtis Postimehe tähelepanu veel järgmistele missioonidele: 

 Juba vähem kui kahe päeva pärast stardib Venemaa uus mehitatud kapsel Soyuz MS-01 oma esimesele missioonile, teine peaks startima 23.septembril.

Alates Septembrist on oodata ka Hiina teise kosmosejaama Tiangong-2 starti millele järgneb oktoobri keskel Shenzhou-11 mehitatud kapsel.

Septembris stardib ka uus Hiina rakett Long March 5

Augusti esimesel poolel on oodata ka esimest kvant-tehnoloogia satelliiti hiinalt nimega QUESS

India uue raketi, GLSV Mk. III esimene orbitaallend peaks samuti toimuma selle aasta lõpus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles