Juno jõudis pärast viieaastast teekonda Jupiterile

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juno on üks kiiremaid masinaid, mida inimene kunagi ehitanud.
Juno on üks kiiremaid masinaid, mida inimene kunagi ehitanud. Foto: SCANPIX

«Me saime just hakkama kõige keerulisema asjaga, mida NASA on kunagi teinud!» ütles Juno missiooni teadur Scott Bolton mõni hetk pärast kosmosesondi Juno kohalejõudmist Jupiteri orbiidile.

Seda sõnumit kuulsid kõik, kes eile Eesti aja järgi veidi enne kella kuut hommikul Juno kohalejõudmist jälgisid. Bolton ei praalinud põhjuseta, sest Jupiteri orbiidile minekut võrreldi enne eilset hüppega tundmatusse: hiiglaslik gaasplaneet pöörleb nii kiiresti, et selle gravitatsioon muudab taevakeha justkui hiiglaslikuks ragulkaks, mis paiskab endast eemale kosmosepuru ja komeete.

Kõik, mis Päikesesüsteemi suurima planeedi lähedale jõuab, muutub planeedi relvaks. Kõige ohtlikum hetk oligi Päikesest kauguselt viienda planeedi orbiidile sisenemine, sest Juno pidi muutuma piisavalt aeglaseks, et planeedi gravitatsiooni hallata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles