VIDEO: NASA laseb miljardi maksnud Junol tules hävida, et mitte tulnukaid häirida (6)

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: NASA

Eesti aja järgi teisipäeva varahommikul edukalt Jupiteri orbiidile sisenenud NASA uurimisalus Juno edasine saatus päikesesüsteemi suurima planeedi ümbruses on viimse peensuseni ette planeeritud. Etteruttavalt on NASA-s valminud ka video Juno hukkumisest tuleleekides.

Kui paljudes maailma teadusmuuseumides võib näha jäänuseid kosmoseavarustest Maale naasnud kosmosedroonidest, siis Junol sellist loorberitel puhkamist oodata ei tasu. Kuna tema ülesanne on Jupiteri kaugseire meetoditega uurimine ja mitte proovide tagasi toomine, ei ole NASA-l ka mingit mõtet teda pea 600 miljoni kilomeetri tagant tagasi tooma hakata. Miks kallihinnalist aparaati aga hävitada? Vastus peaks tegema heameelt ulmefännidele: selleks, et mitte häirida Jupiteri kuudelt, eriti Europalt, otsitavat võimalikku maavälist elu. Kuigi Juno on ehitatud steriilsetes ruumides erivarustust kandvate töötajate poolt, ei jäta külastatavate planeetide puhtust piinliku täpsusega jälgiv NASA midagi juhuse hooleks. Ei saa ju ometigi lubada, et järgmise Jupiteri-missiooniga avastatakse sealt bakterid, mis sinna ise eelmisel korral kogemata viidi. Lisaks Jupiteri kuude "eluga saastamise" vältimisele hoiab selline tulesurm ära ka kosmoseruumi risustamise kasutatud tehnikaga.

Nagu Juno lõppu ei saa jätta juhuse hooleks, ei saa seda jätta ka juba ette graafiliselt kujutamata. Vaata, kuidas Juno tuleleekides oma lõpu leiab NASA animatsioonist:

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles