Pikaajaline kanepitarvitamine vähendab raha saamise kihku (3)

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix/AP

Uus uuring näitab esmakordselt levinud ja laialdaselt ohutuks peetava uimasti mõju aju tasusüsteemile.

Kui inimeste silme ette ilmub miski, mida me väga tahame, olgu selleks siis toit või väärisasjad, vallandub ajus hulk reaktsioone, mille tagajärjel vallandub nii-nimetatud tasureaktsioon – kirg ihatud asja endale saada, märkimisväärne ärevus ja kui me selle kätte saame, siis mõõdukas naudingutunne. Viimane omakorda võimendab soovi ihatud stiimulit veel kord kogeda.

Kirjeldatud süsteem ei kehti ainult inimeste, vaid kõigi loomade puhul. Näiteks loomadega läbi viidavates psühholoogilistes katsetes on tihtipeale tasuks toidupalake, mis motiveerib loomi ette antud ülesandeid jälle ja jälle lahendama.

Inimeste jaoks on üheks tugevamaks tasusüsteemi käivitajaks raha. Uuringud on näidanud, et juba mõte raha saamisest paneb ajukeemia vastavalt «pulbitsema», mida on näha ka aju skänneri fMRI piltidelt.

Michigani ülikooli teadlaste vastavaldatud uuringus uuriti esmakordselt kanepitarvitajate tasusüsteemi muutusi üle mitme aasta ja tulemused on hoiatavad – kanep mõjub tasusüsteemile nüristavalt ja aja jooksul reaktsioon aina nõrgeneb. Tegemist on esimese seda tüüpi uuringuga ja see avaldati ajakirjas JAMA Psychiatry.

Kokku uuriti 108 varastes kahekümnendates kanepitarvitajat, kelle ajutegevust skänniti nelja-aastase perioodi jooksul kolm korda. Uurimisalustele anti ette mäng, kus nad pidid tabama ekraanile ilmuvat kujutist. Enne igat vooru anti neile teada, et eduka soorituse puhul oli võimalus võita 20 senti või 5 dollarit või sama summa kaotada. Kolmanda võimalusena ilmus vahel ekraanile teade, et ülesande lahendamine ei too kaasa mingeid rahalisi muutusi.

Kogu selle aja oli ajus toimivat jälgiv fMRI skänner sisse lülitatud ja jälgis aju naalduva tuuma (Nucleus accumbens) reaktsiooni toimuvale. Teadlaste jaoks oli kõige huvipakkuvam just moment, mil katsealused said teada, et neil on peagi võimalus lihtsa ülesande abil teenida raha. Selles hetkes muutub naalduv tuum väga aktiivselt tootma naudinguhormoonina tuntud dopamiini. Mida tugevam on stiimul, seda enam dopamiini toodetakse ja seda suurem on motivatsioon nauditavat tegevust korrata.

Võimalik seos sõltuvuse tekkega

Katsealuste reaktsioonidest tuli välja kainestav tõsiasi: mida tihemini nad enese sõnul kanepit tarvitasid, seda nõrgem oli ka nende tasureaktsioon. Mida nooremas eas kanepi tarvitamine algas, seda tugevam oli ka mõju. Samal ajal on varasemad uuringud näidanud, et kanep ise kipub tarvitajates esile kutsuma sarnast tarvitamist soosivat tasureaktsiooni.

«Meis kõigis on kaasasündinud tung tegeleda tasuvate ja naudingut pakkuvate toimingutega,» ütles uuringu kaasautor Elisa Trucco Florida rahvusvahelisest ülikoolist. «Nüüd on meil veenvaid tõendeid, et kanepi tarvitamine mõjutab aju loomulikku reaktsiooni sellistele stiimulitele. Pikas perspektiivis võib see tekitada nendes tarbijates sõltuvuse riski.»

Kuigi tegemist on olulise avastusega levinud uimasti mõjude kohta ajukeemiale, manitsevad uuringu autorid siiski ettevaatusele põhjus-tagajärg seoste loomisel.

Varasematest uuringutest ilmnenud kokaiini- ja hasartmängusõltuvuse seos võimendatud tasuvusreaktsiooniga, mistõttu ei ole välistatud, et kanepi mõju võib aidata nendest sõltustest vabaneda. See vajab aga lähemat uurimist.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles