Arktika merejää sulamise kiirus ületab järjest rekordeid (1)

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: NASA/REUTERS

Ekspertide sõnul on arktika merejää juunikuus vähenenud ligi 70 protsenti keskmisest suvisest sulamisest kiiremini.

Merejääd seirava Ameerika Riikliku Lume ja Jää Andmekeskuse (National Snow and Ice Data Center NSIDC) andmetel on praegune jää kogupind 260 000 ruutkilomeetrit väiksem kui senisel rekordi aastal 2010. Võrreldes 1981-2010. aastate keskmisega on jääd praegu koguni 1,36 miljonit ruutkilomeetrit vähem.

See tähendab, et põhjapooluselt on viimase 30 aastaga kadunud umbkaudu Iraani või Texase osariigi suurune tükk merejääd.

Foto: National Sea Ice Data Center

2016. aasta kuude lõikes on märts seni ainus kuu, mis ei ole varasemat rekordit murdnud. Üheks selliste näitajate põhjuseks peetakse rekordiliselt külma talve.

Lume ja jää kui hästi valgust peegeldavate materjalide kadumine suurendab omakorda maapinnas ja vees neelduva päikesekiirguse osakaalu, mis omakorda kiirendab temperatuuride tõusutrendi. Teadlased hoiatavad, et kirjeldatud jääkaost tuleneb soojenemine võib olla võrreldav 20 aasta süsihappegaasi emissioonide mõjuga.

Juuli alguses on seireandmed näidanud juba mõngast sulamise aeglustumist ja prognooside kohaselt võib loota, et aasta teises pooles läheneb olukord taas keskmisele.

Foto: NSIDC

Merejää kogus kevad- ja suvekuudel aastatel 2012-2016.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles