Muistsed babüloonlased uurisid Jupiteri tiirlemist üle 2000 aasta enne Junot (2)

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Briti muuseum

Et panna paika päikesest viienda planeedi ringlemise seaduspärad, leiutasid babüloonlased ka integraalarvutuse. Kulus 1500 aastat, kuni eurooplased sama kaugele jõudsid.

Möödunud nädalal juubeldasid kosmoseavastuste jälgijad NASA uurimisaluse Juno jõudmise üle Päikesesüsteemi suurima planeedi orbiidile. Tegemist on kahtlemata ajaloolise missiooniga, millest saadavate teadmiste toel saame teada mõndagi olulist nii universumi varasest noorusest kui ka maavälise elu võimalikkusest. See on üks järjekordne samm maailmaruumi paremini tundma õppimise teel.

Käesoleva aasta alguses andis saksa teadlane Mathieu Ossendrijver Humboldti ülikoolist Berliinis teada avastusest, mis muutis arusaamu nii teadusajaloost kui ka muistsete babüloonlaste maailmapildist. Uuring avaldati ajakirjas Science.

Babüloonia kivitahvlitele pressitud märgid on ühed vanemad teadaolevad kirjatükid - muuhulgas pärineb sealt ka vanim teadaolev seadusandlik tekst Hammurapi koodeks. Üks selline tahvel oli seisnud aastakümneid teiste omasuguste seas Londonis Briti muuseumis ega pälvinud kuigi palju ajaloolaste tähelepanu, kuna ilma õige käsitluseta ei osanud keegi tema pinnale vajutatud kujudest midagi arvata. Kui pildid tahvlist aga Ossendrijveri silme ette jõudsid, tundis ta pildilt ära midagi, mida keegi seni ei olnud taibanud näha. Tuginedes kogemusele varem tõlgitud kivitahvlitega asus ta tahvlit uurima ja peagi hakkas ka märkide sisu aegamööda selgemaks saama.

Ilmnes, et mõistatuslikul tahvlil olevad märgid kirjeldasid astronoomilisi ülesmärkeid ja arvutusi, mis ei olnud astroloogia ja planeetide seisu järgi enda maailmapilti korraldavate babüloonlaste puhul kuigi suur uudis. Mis uurijaid aga üllatas, oli kasutatud tehete keerukus. Eelnevast oli teada, et babüloonlased oskasid geomeetriliste seaduspärade kirjeldamiseks kasutada aritmeetikat, antud tahvlilt võis aga lugeda integraalarvutustest ja seda ligi 1500 aastat enne seda, kui Newton ja Leibniz selle «leiutasid».

Liikumise ja kiiruse arvutamise abil võimaldavad tahvlil kirjeldatud valemid kirjeldada Jupiteri asukohta taevas üllatava täpsusega.

«[Selline matemaatiline tase] on kaasaegne ja väga ootamatu,» kommenteeris Ossendrijver oma avastust.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles