Rahvusvaheline rahvastiku päev: viis graafikut inimeste kohta

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ÜRO rahvastikufond

Täna tähistatakse rahvusvahelist rahvastiku päeva. ÜRO Rahvastikufond juhtis sel puhul tähelepanu teismelistele tüdrukutele.

1. Maailmas elab praegu rohkem noori inimesi kui kunagi varem inimajaloos

7.3 miljardist praegu maakeral elavast inimesest on ligi 1,8 miljardit vanuses 10 – 24. Veel 1950.aastal oli selles vanuses inimesi vaid 721 miljonit.

Foto: ÜRO rahvastikufond

2. Samal ajal elab neist 90% arengumaades

Arengumaades elab kokku peaaegu 1,6 miljardit noort inimest, nii on neil suurem risk sattuda vaesusse ning keerulisem ligi pääseda tervishoiuteenustele ja haridusele. Samas on just need faktorid noorte inimeste puhul määrava tähtsusega.

Foto: ÜRO rahvastikufond

3. Pooled neist on halvemas olukorras, sest nad on tüdrukud

Naiste-ja tüdrukutevastane vägivald on üks maailma levinumaid inimõiguste rikkumisi. Ligi pooled seksuaalrikkumistest pannakse toime just 15-aastaste või nooremate tüdrukute vastu. Uuringud näitavad, et kogu maailmas võis lapsena seksuaalvägivalda kogeda ligi viiendik naisi.

Foto: ÜRO rahvastikufond

4. Arengumaades pannakse iga kolmas tüdruk alaealiselt mehele

Kui Hiina välja jätta, tähendab see, et iga päev läheb mehele umbes 47 700 alaealist tüdrukut. Sageli kaasneb taolise abieluga inimõiguste rikkumine ning tüdrukute koolitee katkestamine.

Foto: ÜRO rahvastikufond

5. Sageli järgneb abielule ka rasedus, hoolimata sellest, kas tüdruk on selleks füüsiliselt või vaimselt valmis.

Iga päev sünnitab üle 20 000 alaealise tüdruku. Aastas tähendab see seitset miljonit tüdrukut. 15 – 19 aastaste tüdrukute seas on just rasedus sageduselt teine surmapõhjus.

Foto: ÜRO rahvastikufond

Rahvusvahelist rahvastikupäeva tähistatakse 1985.aastast alates, juhtimaks tähelepanu rahvastikuprobleemidele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles