Telefonikõned aitavad ennustada nakkushaigusi

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääskede kaudu levivasse dengue palavikku nakatub igal aastal üle 400 000 inimese.
Sääskede kaudu levivasse dengue palavikku nakatub igal aastal üle 400 000 inimese. Foto: LUIS ROBAYO/AFP

Teadlased näitasid, kuidas abiliini kõnede analüüsimine aitas ennustada dengue'i-palaviku puhanguid.

Sääskede kaudu levivasse dengue'i palavikku nakatub igal aastal üle 400 000 inimese. Nüüd avastas aga rahvusvaheline teadusrühm, et kui terviseabiliinile tehtud kõnede arvu statistiliselt analüüsida, saab nakkusjuhte ette ennustada. Tulemused avaldati juuli alguses ajakirjas Science Advances. 

Uuringu aluseks olid 300 000 Pakistani terviseliinile tehtud telefonikõnet. Kõnesid analüüsiti kahe aasta vältel pärast 2011. aasta haiguspuhangut, kus ainuüksi Pakistanis haigestus nakkusesse üle 21 00 inimese. Kuna dengue'i palaviku vaktsiin puudub, on selle ravis kriitiline roll just ennetusel.

Telefonikõnede analüüsi järel koostasid teadlased ennustused ja võrdlesid neid haiglate antud numbritega. Selgus, et ennustused pidasid väga tugevalt paika, sest teadlased suutsid kahenädalase edumaaga ennustada mitte üksnes haiguspuhangut ennast, vaid ka nakatunud inimeste arvu ja asukohta, kus puhang aset leidis.

«Meie teada on see esimene kord, kui näidatakse, et avalike tervisepõhiste telefoniliinide põhjal saab üles ehitada efektiivse haiguste ennustussüsteemi,» ütles üks uuringu autoreid, New Yorgi ülikooli matemaatikateaduste professor Lakshminarayanan Subramanian.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles