Eesti esimene satelliit stardib ilmselt Indiast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viienda Türi kevadfestivali teemaks on tähistaevas.
Viienda Türi kevadfestivali teemaks on tähistaevas. Foto: AFP / Scanpix

Rühm Tartu ja Tallinna üliõpilasi on viimase kahe ja poole aasta jooksul nokitsenud Eesti esimese satelliidi kallal, mis stardib juba järgmisel aastal ilmselt Indiast.

ETV saate «Pealtnägija» kohaselt on satelliidi põhieesmärk katsetada mitte ainult kosmosetehnoloogias, vaid kogu maailma teaduses revolutsioonilist elektrilist päikesepurje, mille insenertehnilise lahenduse leiutas Helsingi ülikooli professor Pekka Janhunen, kirjutas ERR Uudised.

Astrofüüsika doktorant Tõnis Eenmäe rääkis, et satelliidiga katsetamisele tulevat elektrilist päikesepurje peetakse praegu parimaks võimaluseks, mis võib saavutada kõige suuremaid liikumiskiirusi meie päikesesüsteemis.

«Ta kogub kiirust hästi aeglaselt, palju aeglasemalt kui traditsioonilised rakettmootorid, kuid need lõppkiirused, mida on võimalik saavutada on väga suured ja palju suuremad kui senisaavutatud,» tõdes kosmosetehnoloogia doktorant Kaupo Voormansik.

Tartu Ülikooli õppejõu Mart Noorma sõnul on seni kõige parem pakkumine satelliit üles saata saadud Indialt ja selleks on 60 000 eurot (pisut alla miljoni krooni).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles