Hollandis avati maailma esimene kordusuuringute rahastusprogramm

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See on esimene kord, kui luuakse konkreetselt kordusuuringuid rahastav programm.
See on esimene kord, kui luuakse konkreetselt kordusuuringuid rahastav programm. Foto: Jaanus Lensment

Kolm aastat kestev pilootprogramm rahastab kordusuuringuid kolme miljoni euro ulatuses.

Raha saavad taotleda hollandi teadlased meditsiini-ja sotsiaalteaduste alaste uuringute tulemuste testimises. Teadlaste sõnul on see esimene kord, kui mõni programm konkreetselt kordusuuringuid rahastab, kirjutas teadusajakiri Nature. 

Miks kordusuuringud nii olulised on?

Viimasel ajal raputas teadusmaailma projekt, mis üritas 100 psühholoogiaeksperimendi tulemusi korrata. Selgus, et sarnaseid tulemusi andsid alla pooled korduseksperimendid. Tulemuste paikapidavuse jaoks on aga kordusuuringud elulise tähtsusega, samal ajal on nendele aga palju raskem rahastust leida kui uutele ideedele.

Hollandlaste programmi NWO (Netherlands Organisation for Scientific Research – Hollandi teadusuuringute organisatsioon) juht ütles Nature’ile, et igal aastal peaks fond raha andma kaheksale kuni kümnele kordusuuringule, mis peaksid kontrollima uuringuid, mis on teadust, poliitikaotsuseid või avalikku debatti olulisel määral mõjutanud.

Siiski on ideel ka kriitikuid. Harvardi ülikooli maailmakuulus professor Daniel Gilbert möönis Nature’ile antud kommentaaris, et ehkki kordusuuringud annavad kindlasti teadusmaailmale midagi juurde, on oluline küsimus see, kas sama rahastusega ei saaks rohkem ära teha originaaluuringutes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles