Uus ravi võib laste saamise vanuse ülempiiri kaotada (1)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Seni haavade ravimiseks kasutatud meetod võib emaks saamise rõõme pakkuda ka juba menopausi läbi teinud naistele.

Ehkki seni on menopaus tähistanud viljakuse lõppu, teatas ajakiri New Scientist hiljuti uurimisrühmast, kes avastas võimaluse, kuidas menopausi järel munasarjad taas munarakke tootma panna. Sellega kaasneb menstruatsiooni taastamine. Kui ravi töötab ka laia hulga inimeste peal, võivad tulevikus lapsi saama hakata ka üha vanemad naised. 

Lihtsustatult öeldes töötab meetod nii, et naiste verd tsentrifuugtakse, et sealt koe ja veresoonte kasvu soodustavad molekulid eraldada. Seejärel süstitakse need naiste munasarjadesse ning seni on uuringud näidanud, et nii võivad naiste menstruatsioonid uuesti pihta hakata – isegi viis aastat pärast viimast menstruatsiooni. Osa tulemusi tutvustas Kreeka günekoloogi Konstantinos Sfakianoudise juhitud teadlasterühm hiljuti Helsingis peetud Euroopa viljakusuurijate organisatsiooni konverentsil. Sfakianoudise sõnul suudavad nad viljastada ka naiste munarakke, ent kas nii on võimalik tekitada ka edukas rasedus, teadlane veel kindel ei ole.

Seni on teadlased ravi katsetanud umbes 30 46-49 vanuse naise peal, kellest kõik soovivad selles vanuses lapsi saada. «Tõenäoliselt töötab meie ravi kahel kolmandikul juhtudest,» ütles Sfakianoudis ajakirjale New Scientist. Lähikuudel loodab ta jõuda ka naistele embrüdode sisestamiseni (viljastamiseks vajalik protsess).

Lisaks rasestuda soovivatele naistele, võiks ravist kasu olla ka neil, kelle puhul menopaus toob kaasa haiguste suurenemise riski ja ebamugavad kuumahood. Seni loobuvad osa naisi nende tüsistuste vastu mõeldud hormooniteraapiast, sest see võib omakorda suurendada rinnavähi riski. Kuivõrd võib Sfakianoudise meetodist neile abi tulla, arst praegu veel ei ennusta, sest selleks on vaja laiamahulisemaid uuringuid.

Kuigi kreeklaste meetod on põnev, on Sfakianoudist kritiseeritud selle eest, et esimesi katseid on tehtud inimeste mitte aga loomade peal. Arstid rõhutavad, et viljatusega seotud ravide puhul on vaja täielikku kindlust, enne kui neid inimestele pakkuda, sest lapsesaamise soovi tõttu on inimesed valmis kõik oma säästud ravile kulutama. Ka kerkivad siinkohal eetilised küsimused selle kohta, kas sünnitamise piiri peaks pidevalt ülespoole lükkama.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles