Külmutatud «mini-ajud» aitavad uurida Zika viirust

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zika viirust uurivad teadlased üle maailma, sest viirus toob kaasa traagilisi sünnidefekte.
Zika viirust uurivad teadlased üle maailma, sest viirus toob kaasa traagilisi sünnidefekte. Foto: NACHO DOCE/REUTERS

Selle aasta alguses tulid teadlased välja inimese rakkudest aretatud «mini-ajudega», mis annab uued võimalused nii Zika viiruse kui mitme teise haiguse uurimiseks.

Nii vahendas ERR-i Novaator praegu toimuval Euroopa teadusfoorumil (ESOF, EuroScience Open Forum) tutvustatud Johns Hopkinsi ülikoolist välja kasvanud spin-off firma Organome LLC värsket leiutist.  Tegu on nn 21. sajandi rakkudega ehk inseneeritud rakkudega, mis suudavad kasvada konkreetse organi koeks, kuid erinevalt organi rakkudest kasvatatud rakkudest on intelligentsemad ja uuringutes paremini kasutatavad.

«Põhjus on selles, et inimesed ei ole 70-kilosed rotid,» vahendas Novaator projekti eestvedaja Thomas Hartungi sõnu. See tähendab, et loomkatsete puhul võib mõne haiguse või ravimi testimine töötada, kuid tegelikkus on see, et 95% inimestesse pandavatest ravimitest ei tööta. Ühe ravimi väljatöötamise miinimumhind on 1,4 miljardit dollarit.

Loe «mini-ajude» kohta põhjalikumalt Novaatorist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles