Belgia teadlased muudavad päiksega uriini veeks (3)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belgian teadlased Marjolein Vanoppen and Sebastiaan Derese näitavad masinat, mis päikeseenergia toel pissi veeks muudab.
Belgian teadlased Marjolein Vanoppen and Sebastiaan Derese näitavad masinat, mis päikeseenergia toel pissi veeks muudab. Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS

Ghenti ülikooli teadlaste uurimisrühm väidab, et nad leiutasid masina, mis muudab päikeseenergia toel uriini joogiveeks või väetiseks, vahendab Reuters. Meetod annab suurt lootust just maapiirkondadele ja arengumaadele.

Ehkki reovee puhastamiseks on ka teisi võimalusi, kasutavad Ghenti ülikooli teadlased erilist energiatõhust membraani, mida saab kasutada piirkondades, kus elektrit napib. Uriin kogutakse suure anumasse, et päike seda soojendama hakkaks. Seejärel lastakse piss läbi filtri, kus veest eralduvad kaalium, lämmastik ja fosfor.

Teadlased panid masina kokku 10 päeva kestnud Ghenti muusikafestivalil ning kogusid pillerkaaritajatelt #peeforscience (pissi teaduse nimel) loosungiga ligi 1000 liitrit vett.

Belglased loodavad nüüd, et masina suuremad versioonid paigaldataks nii spordikeskustesse ja lennujaamadesse, kui ka arengumaade maapiirkondadesse, kus taolist meetodit oleks väga vaja.

Vaata, masina kohta videot SIIT

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles