Kõigi aegade suurim elurikkuse uuring näitab ohtu inimkonnale

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti loodus
Eesti loodus Foto: Scanpix/Priit Pullerits

Hiljuti mainekas teadusajakirjas Science avaldatud ülemaailmsest uuringust selgub, et mitmel pool maailmas on elurikkuse kadu saavutamas taset, mis hakkab segama inimühiskonna toimimist. 

Teadlased hoiatavad, et elurikkuse seis on allapoole «turvalisuse» piiri vajunud ligi 58 protsendil planeedi maapinnast, kus elab omakorda 71 protsenti inimkonnast. Hinnangu andmisel toetus 23 teadlasest koosnev uurimisgrupp 2009. aastal mitme maailma juhtiva akadeemiku ja Nobeli preemia nominendi välja arendatud planeedi taluvuspiiride (Planetary boundaries framework) kontseptsioonile.

«See on esimene uuring, milles uuritakse nii detailselt elupaikade hävimise mõju elurikkusele ülemaailmsel tasemel,» ütles teadlaste rühma juhtinud Dr. Tim Newbold University College’ist Science Dailyle. 400 üksikuuringut ja üle kahe miljoni andmepunkti 39 123 liigi kohta 18 659 paigas teevad sellest kõige täpsema olemasoleva hinnangu planeedi ökosüsteemide heaolu kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles