Tänaseks oleme tarbinud enam ressursse kui Maa suudab 2016. aastal taastoota (1)

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänasega oleme ära tarbinud nii palju ressursse kui planeet jõuab selle aasta jooksul taastoota.
Tänasega oleme ära tarbinud nii palju ressursse kui planeet jõuab selle aasta jooksul taastoota. Foto: SCANPIX/REUTERS

Arvutuslikult kasutab inimkond aastas 1,6 korda rohkem ressursse kui loodus taastoota suudab. Tänasega ühe planeedi piir selleks aastaks ületatud.

Planeedi «ülelaskmise» päev on rahvusvahelise mõttekoja Global Footprint Network (ingl – ülemaailmne jalajälje võrgustik) välja arendatud teoreetiline ja suuresti sümboolne kontseptsioon, mis üritab jälgida ja märkida ära päeva, mil inimkond tarbib ära koguse loodusressursse, mida loodussüsteemid suudavad aasta aja jooksul jätkusuutlikult taastoota. 2016. aastal on see päev täna, 8. augustil.

Lihtsustatult on selle päeva välja arvutamise käik väga lihtne. Jagades planeedi võimekuse taastoota ressursse globaalse ökoloogilise jalajäljega ning korrutades tulemuse 365-ga saadaksegi päev, mil jätkusuutliku tasakaalu tase saab ületatud.

Kuigi selline lihtsustatud arvutuskäik võib tunduda suisa naiivne, on asi siiski keerulisem. Hinnangu andmisel toetutakse 15000 andmepunktile iga riigi kohta Näiteks võrreldakse iga riigi süsinikuheiteid fotosünteesiva rohelise taimestiku kogusega. Suure osa ülelaskmise mahtudest moodustavad süsinikuemissioonid, lisaks ka prügistamine ja loodusressursside hävimine.

Analüüsi põhjal tulevad välja ka individuaalsete riikide panused.

Foto: Global Footprint Network

Näiteks on Lõuna-Korea oma tarbimises kõige priiskavam, tarbides ära sellise koguse ressurssi, mille taastootmiseks oleks vaja koguni 8,4 samasuurt maalappi.

Foto: Global Footprint Network

Organisatsiooni hinnangul algas planeedi ressursside tõsisem ülekasutamine 1970. aastatel. Alates 1961. aastast on inimkond oma tarbimisharjumusi enam kui kahekordistanud. Nii vara kui see aasta ei ole «ülelaskmispäev» veel kunagi kätte tulnud. Samas toob Global Footprint Network välja, et selle sümboolse tähtpäeva varasemale nihkumine näitab vaikselt aeglustumise märke.

Metoodika, arvutuskäikude ja ülelaskmispäeva kohta saab täpsemalt lugeda siin.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles