Uue neutriinoliigi otsing on seni tulemusteta

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IceCube Antarktikas
IceCube Antarktikas Foto: HANDOUT/REUTERS

Antarktikas lõunapoolusel asuva neutriinodetektoriga tegelevad teadlased annavad teada, et neil ei ole seni õnnestunud leida mingit märki teoreetiliselt ennustatud seninägemata osakesest, niinimetatud steriilsest neutriinost.

Nii vahendab ERR-i teadusportaal Novaator rahvusvahelise teadusrühma avaldusi ajakirjast Physical Review Letters.

Eks steriilset neutriinot olegi väga raske avastada, sest neljast fundamentaalsest jõust tunneb see oletatav osake ainult raskusjõudu ehk gravitatsiooni, erinevalt tavalistest ehk nii-öelda aktiivsetest neutriinodest, mis tunnevad lisaks ka nõrku tuumajõude. Ehkki  IceCube-i nime kandev detektor registreerib aastas umbes sada tuhat neutriinot, mis saabuvad sellesse läbi Maakera kõikvõimalike nurkade all, ei ole steriilsest neutriinost mingit märki.

Kui aga steriilne neutriino õnnestuks avastada, siis tähendaks see, et võiks olla lahendatud või lahendusele lähemale viidud suur tumeaine mõistatus, sest neutriinosid on peetud üheks võimalikuks aineosakeseks, millest maailmaruumi täitev nähtamatu tumeaine koosneb.

Miks on steriilse neutriino avastamine nii raske, loe põhjalikumalt Novaatorist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles