Video: Hawaii rannalt paljastusid 400-aastased petroglüüfid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petroglüüf Hawaiil
Petroglüüf Hawaiil Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikides Hawaii saarestiku rannal paljastusid petroglüüfid, mille tegid saare põliselanikud umbes 400 aastat tagasi.

Kaks Texase turisti märkasid kummalisi joonistusi Oahu saare lääneoasa Waianae rannal, edastab Live Science.

«See oli lihtsalt õnnelik juhus, et me nende otsa komistasime,» teatas üks leidjatest, Lonnie Watson.

Nüüdseks on rannaala liivakivist avastatud 17 petroglüüfi, mille seas on ka üks suur, mille pikkus on 1,5 meetrit. Enamik iidsetest joonistustest kujutavad inimesi, kuid on ka eraldi sõrmi ja käelabasid.

Arheoloog Alton Exzabe teatel on Hawaii petroglüüfide seas sõrmede ja käte kujutamine haruldane. Samuti on ebatavaline see, et need on tehtud kaldal asuvale liivakivile.

Exzabe sõnul teadsid kohalikud nende jooniste olemasolust, kuid seda ei oldud teaduslikult kinnitatud. Nüüdseks on need uuesti liiva alla mattunud.

Wainae ranniku põlieslanikke hulka kuuluva Glen Kila sõnul räägivad petroglüüfid põlisasukate genealoogiast ja religioonist.

USA maa- ja loodusvarade ameti teatel on petroglüüfide säilitamine alles lapsekingades. See kehtib ka Hawaiilt leitute kohta, sest liiva pealt uhtmise tõttu võivad need kahjustada saada ja äärmisel juhul hävida.

«Uue leiu puhul on hea, et liiv need jälle kattis. Tegemist on tundlike objektidega, mida ei tohiks puudutada, vaid ainult vaadata,» lausus maa- ja loodusvarade ameti esindaja Alan Downer.

Hawaiil on mitmeid piirkondi, kus on näha iidseid petroglüüfe, nende seas on kõige kuulsamad Pu`u Loa omad, mis on vulkaanide rahvuspargis. Ametlike andmete kohaselt on seal üle 23 000 petroglüüfi.

Petroglüüfe märkasid esimesena Hawaiile sattunud eurooplastest seiklejad ja misjonärid, kes tegid nende kohta ülestähendusi.

Petroglüüfide kohtadesse maeti ka vastsündinute nabanöör, mis pidi lapsele andma pika elu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles