Uuring: agressiivsust põhjustavad geenid kaitsevad diabeedi eest

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Joobes peaga agressiivsust põhjustav mutatsioon kaitseb mutatsiooni kandjaid ülekaalulisuse, insuliiniresistentsuse ja kaude ka teist tüüpi diabeedi eest.

Möödunud aasta lõpus näitasid Helsingi ülikooli teadlased, et mõnedel meestel joobes peaga tekkiv agressiivsus on suuresti mõjutatud punktmutatsioonist seratoniini toimega seotud geenil. Nüüd on sama uurimisgrupp eelnevale tööle tuginedes leidnud seose selle sama mutatsiooni ja erinevate haigusriskidega.

Ajakirjas Journal of Psychiatric Research avaldatud uuringus võeti vaatluse alla 98 hilistes 20ndates meest, kelles kõigis oli mutatsioonist põhjustatud antisotsiaalne häire diagnoositud. Tuli välja mitmeid huvitavaid seoseid.

Kõigil uuritud meestel oli võrreldes mutatsioonita inimestega märksa madalam kehamassi indeks ja ka tugevam tundlikkus veresuhkru taset reguleerivale insuliinile. Kui tavapäraselt on madalama testosterooni tasemega mehed ainevahetuse häiretele vastuvõtlikumad, siis selle mutatsiooni kandjatel käib asi vastupidi ja madalam testosteroonitase tähendab suuremat insuliinitundlikkust ehk efektiivsemat veresuhkru reguleerimist.

«On hämmastav mõelda, et selle ühe läbi evolutsiooni meieni jõudnud retseptori mutatsioon mõjutab nii ajukeemiat kui ka energiavahetuse süsteemi,» ütles uuringut juhtinud Dr. Roope Tikkanen.

«Me võime oletada, et selline energiavahetust kiirendav mutatsioon võis viimase jääaja järgses külmas ja toitainevaeses keskkonnas ellujäämist soosida, eriti veel kõrge testosteroonitasemega meeste seas, kes oleksid nii väiksema kalorite koguse abil elus püsinud. Samal ajal oleks testosterooniga seotud agressiivsus kindlasti aidanud toidu eest konkureerida,» kirjeldas Tikkanen mutatsiooni võimalikku evolutsioonilist tausta.

Samas tasub alati olla ettevaatlik üksikute geenilõikude mõjule liigse olulisuse omistamise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles