Video: Antarktikast on vaid 0,18 protsenti jäävaba

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antarktika
Antarktika Foto: SCANPIX

Kõik teavad, et Antarktika on külm ja jäine paik, kuid seni on vaid oletatud, et jää- ja lumevaba on alla ühe protsendi.

Teadlased arvutasid esmakordselt välja, et kui palju Antarktikast on nähtav ning ilmnes, et Antarktikast on jäävaba ainult 0,18 protsenti, kuid kliimasoojenemise tõttu jäävaba ala ilmselt suureneb, edastab Daily Mail. 

Teadlastel on olnud Antarktika jäävaba ala raske kindlaks teha, kuna sateliitpildid ei paljasta täpselt, kus on jäävaba ala, sest enamik piirkonnast on kaetud jääga.

Briti Antarktika jälgmise programmi teadlased kasutasid glatsioloogia, geoloogia ja geomorfoloogia digitaalkaarte, et teha jäävaba ala kindlaks.

Teadlaste käsutuses oli ka USA kosmoseagentuuri NASA ja USA Geoloogiateenistuse satelliitide andmed Antarktika kohta.

Meeskond koostas Antarktika kohta uued kaardid, millel on näha väga täpselt, kust kulgeb jäävaba ala ja kus on jääga kaetud ala. Samuti kantakse kaartidele jää muutused, mis leiavad aja jooksul aset.

Samuti ilmnes, et Antarktika kohal asuv osooniauk on hakanud vähenema ja sellel on piirkonnale positiivne efekt. 

Wikipedia: Antarktika on maailmajagu, mis hõlmab Antarktise mandri ja seda ümbritsevad saared India, Atlandi ja Vaikse ookeani lõunaosas.

Antarktika võtab enda alla 8,9 protsenti maismaast.

Antarktikasse kuuluvad muu hulgas Bouvet' saar, Lõuna-Georgia saar, Kerguéleni saared, Lõuna-Sandwichi saared, Lõuna-Orkney saared ja Lõuna-Shetlandi saared.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles