Tartu Ülikool kanti maailma ülikoolide edetabelisse ENSV lipuga (4)

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikool on kohtadel 401-500 küll mainekate maailma ülikoolidega ühes raskusklassis, kuid uudisele lisab veidi kibedat maiku ülikooli nime kõrval seisev ENSV lipp. TÜ on Shanghai edetabeli koostajatega ühendust võtnud, et asjas selgust saada.
Tartu ülikool on kohtadel 401-500 küll mainekate maailma ülikoolidega ühes raskusklassis, kuid uudisele lisab veidi kibedat maiku ülikooli nime kõrval seisev ENSV lipp. TÜ on Shanghai edetabeli koostajatega ühendust võtnud, et asjas selgust saada. Foto: Kuvatõmmis

Shanghai edetabelina tuntud nimekirjas reastatakse igal aastal 500  paremat ülikooli maailmas. Tartu Ülikool pääses pingeritta see aasta esmakordselt, kuid paraku läks seegi viperustega.

Nimelt pannakse nimekirjas iga ülikooli juurde ka päritoluriigi lipp ja kohtadel 401-500 asetuva Tartu Ülikooli «uhkeks» lipuks on hiinlaste edetabelis hoopiski ENSV lipp. Põhjust, miks edetabelis selline märge on, ei ole teada ning ülikool suhtleb ses osas edasi edetabeli koostajatega.

Shanghai edetabel reastab ülikoolid nelja kriteeriumi alusel. Igal kriteeriumil on oma kaal ning kokku annavad need 100 protsenti.

Hariduse kvaliteet (ülikooli vilistlaste pälvitud Nobeli preemiad ja erialapreemiad (10%))

Võimekuse kvaliteet (ülikooli töötajate pälvitud Nobeli preemiad ja erialapreemiad (10%); 21 laia teadusdistsipliini valdkonnas enim tsiteeritud teadlasi (10%))

Uuringute tulemused (artikleid teadusajakirjades Nature ja Science (10%); artikleid andmebaasides Science Citation Index ja Social Science Citation Index (10%))

Saavutus ühe inimese kohta (akadeemiline sooritus ülikooli ühe inimese kohta (10%))

Loe lähemalt ülikoolide edetabeli selle aasta koosseisu ja tulemuste kohta Novaatori põhjalikust ülevaatest.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles