70 aasta pärast on enamik linnu suveolümpiaks liiga kuumad (1)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rio olümpia vabatahtlik jahutab veega veehüpete hüppelauda.
Rio olümpia vabatahtlik jahutab veega veehüpete hüppelauda. Foto: Alexander Vilf/Sputnik

543-st suurest linnast saaks siis olümpiat korraldada vaid kaheksa linna

Nii selgus hiljuti ajakirjast The Lancet medical journal avaldatud uuringust. Põhjus peitub mõistagi kliimasoojenemises. Uuringu eesmärk oli välja selgitada, missugustes linnades oleks 2085. aastal veel turvaline olümpiamänge korraldada, selleks analüüsisid teadlased erinevaid ilma mõjutavaid tegureid nagu soojuskiirgus, õhutemperatuur, tuul ja niiskus.

Analüüsi kaasati vähemalt 600 000 elanikuga linnad ning välja jäeti need kohad, mis asuvad merepinna suhtes kõrgemal kui 1.5 kilomeetrit, sest kõrgusel on inimkehale nagunii omad mõjud.

Tulemused näitasidki, et kui kliima samal viisil soojeneb ning olümpiamänge peetaks täpselt samamoodi, sobiksid mängude korraldamiseks vaid Peterburi,  Riia, Biškek Kõrgõzstanis, Ulaanbaatar Mongoolias, Calgary ja Vancouver Kanadas ning San Francisco USAs.

Ehkki teoreetiliselt sobiksid ka 25 Lääne-Euroopas asuvat väiksemat linna, muutuks needki sajandivahetusel kasutuskõlbmatuks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles