Uuring: salatit söönud mehed lõhnavad naistele atraktiivsemalt

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lõhnataju mõju kaaslasevalikule sai järjekordselt kinnitust, seekord aga söögiharjumuste kommunikeerijana.

Mitmed uuringud on näidanud, et armastus käib mitte ainult kõhu, aga ka nina kaudu. On teada, et lõhna järgi teeme alateadlikult vahet oma võimalike partnerite geneetikas, viljakuses ja mõnede uuringute väitel ka poliitilistes veendumustes.

Peamiste ligitõmbajatena on välja toodud feromoonid – lõhnavad molekulid, mille olemasolust me endale atraktiivset kaaslast vaadates isegi teadlikud ei pruugi olla. Näiteks ühes põrutavamas uurimuses lasti naistel nuusutada meeste poolt kahe päeva jooksul läbi higistatud t-särke ja hinnata, millised neist on lõhna järgi kõige atraktiivsemad. Seejärel võrreldi naiste ja nende nina järgi «väljavalitute» geneetilist sarnasust. Tuli välja, et atraktiivsemad olid sobilikumad partnerid ka koesobilikkuse poolest.

Hiljuti ajakirjas Evolution and Human Behavior avaldatud artiklis kirjeldavad teadlased aga võimalikku seost söödud toitude ja atraktiivsuse vahel. Konkreetsemalt pakkus neile huvi, kas nahavärvi atraktiivsust tõstvaid karotenoidi pigmente sisaldavate toitude söömine mõjutab ka lõhna ligitõmbavust.

Erinevate toitumisharjumustega meeste higiproove anti grupile naistele, kes pidid siis hindama nende erinevaid omadusi. Tuli välja, et rohkelt köögivilju ja puuvilja, aga ka mõistlikes kogustes rasvu, liha, mune ja tofut söönud mehed lõhnasid paremini kui suurtes kogustes süsivesikuid söönud osalejad.

Selliste meeste higi hindasid naised kui «lillelõhnalist, puuviljast ja magusat», suuremate süsivesikute tarbijate higi oli aga tugevama ja vähem meeldiva lõhnaga.

Kuigi üksikisikute vahel võib mõistagi esineda suuri varieeruvusi, võib uuringust siiski järeldada, et meeleheitel kaaslaseotsingul võib salati ja puuviljade söömine meestele kasuks tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles