Marsi jõesängid annavad tunnistust kunagisest niiskest kliimast

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marsi pinnal leitud kunagised jõesängid on neid tänapäeval ümbritsevast maapinnast kõrgemal. Teadlaste hinnangul on just need paigad kõige tõenäosemad võimaliku elu asukohad.
Marsi pinnal leitud kunagised jõesängid on neid tänapäeval ümbritsevast maapinnast kõrgemal. Teadlaste hinnangul on just need paigad kõige tõenäosemad võimaliku elu asukohad. Foto: SCANPIX

Planeediteadlased on leidnud uusi tõendeid, et Marsi pinnal voolas kunagi rohkesti vett.

Teadlased eesotsas Joel Davisega Inglismaalt Londoni Ülikoolist kirjutavad ajakirjas Geology, et neil on õnnestunud Marsi ümber tiirutava satelliidi Mars Reconnaissance Orbiter pardalt tehtud suure lahutusega pilte uurides tuvastada Arabia Terra nimelisel tasandikul 17 000 kilomeetri kogupikkuses endisi jõesänge.

Davise sõnul oleks väga põnev neid seljakuid koha peal lähemalt uurida, sest kui Marsil oli kunagi elu, võiks sellest just seal ehk seniajanigi mingeid jälgi alles olla.

Loe lähemalt Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles