Ekspert Itaalia maavärinast: suurimaks probleemiks on vanad majad (2)

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šveitsi tehnoloogiainstituudi vanemteaduri sõnul on üheks peamiseks probleemiks maavärinate korral vanad ja valesti ehitatud majad.
Šveitsi tehnoloogiainstituudi vanemteaduri sõnul on üheks peamiseks probleemiks maavärinate korral vanad ja valesti ehitatud majad. Foto: SCANPIX

Teisipäeva hommikul Itaalia keskosa raputanud maavärinal oli enim ohvreid vanade hoonetega piirkondades.

Teadusportaal Novaator uuris Šveitsi föderaalse tehnoloogiainstituudi vanemteadurilt Anna Scolibigilt, miks nõuavad sündmused maavärinatega justkui harjunud riigis endiselt sedavõrd palju inimelusid.

Ühe peapõhjusena tõi Itaalia päritolu Scolobig välja hoonete tugevuse. Umbes 60 protsenti samas piirkonnas paiknevatest hoonetest pole aga ehitatud maavärinakindlatena. «Ehituseeskirjades ei nõutud pikka aega, et majad peaksid maavärinate korral ilmtingimata püsti jääma,» märkis vanemteadur. Seismilise ohu alusel hakati riiki eri tsoonideks jagama alles 1998. aastal, kümneid aastaid pärast suuremat ehitusbuumi. Eeskirjade tagasiulatuvalt rakendamine on aga raskendatud kultuuriväärtusega ehitiste suure osakaalu tõttu.

Loe lähemalt Novaatori pikemast usutlusest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles