Video: miks ülipuhas vesi kehale nii halb on? (1)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: MARIO TAMA/AFP

Ultrapuhas vesi tahab kõik meie keha mineraalid ära juua. Miks on sel aga nii halb maitse?

Ehkki meie joogivesi tundub puhas, ei ole see 100% puhas – muul juhul eemaldaks see meie kehast kõik mineraalid, selgitab USA väljaande Tech Insider video (loo lõpus). 

Ultrapuhast vett kasutatakse tööstuses elektroonika puhastamiseks. Näiteks puhastatakse selle abil pooljuhte. Need on nii pisikesed osakesed, et isegi tolmukübe mõjuks neile justkui kui õlal istuv kivikamakas. Ultrapuhast vett kasutataksegi elektroonikas kiipide loputamiseks, et ka kõige väiksemat mustust eemaldada.

Ultrapuhas vesi tähendabki seda, et vett on nii palju filtreeritud, et kõik mineraalid ja muud osakesed on sellest kadunud ning alles on jäänud vaid kaks vesiniku ning üks hapniku aatom. Erinevalt tavapärasest veest on ultrapuhas vesi mõneti negatiivse laenguga ning seetõttu imab see metallide või mineraalidega kokku puutudes need endasse. See «janu» muudabki ultrapuhta vee ideaalseks puhastusvahendiks.

Teisalt tuleks ultrapuhta vee joomisest hoiduda, sest ultrapuhas vesi «januneb» ka meie kehas leiduvate mineraalide järele. Ehkki tegelikult peaks sellest eemale hoidmiseks piisama juba ultrapuhta vee maitsest: et tavapärasele veele annavad maitset mineraalid, maitseb ultrapuhas vesi mineraalide puuduse tõttu päris õudselt. Nii peakski ultrapuhas vesi jääma üksnes elektroonika pärusmaaks. 

Loo esialgsesse versiooni jäi sisse apsakas, kus sõna aatomi asemel oli molekul. Palume vabandust!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles