Kuidas koerad televiisorit vaatavad?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Koeraomanike sõnul meeldib nende lemmikutele koos nendega televiisorit vaadata, kuid mida koerad televiisorit vaadates tegelikult näevad?

Uuring näitas, et koerad eelistavad teatud saateid, eriti aga neid, kus liigikaaslasi näha ja kuulda on, edastab Daily Mail.

Briti Central-Lancashire`i ülikooli teadlase Ilyena Hirskyj-Douglas selgitas, et koeri meelitavad televiisorit vaatama teatud helid, kaasa arvatud koerte haukumine, omanike hüüdede koertele ning mänguasjade piiksutamine ja prõksutamine.

Samas vaatavad koerad teleekraanil toimuvat teistmoodi kui inimesed. Kui inimesed istuvad ühe koha peal, siis koerad liiguvad telerile lähemale ja siis uuesti kaugemale ning see kordub mitu korda.

Koertel on dikormaatiline nägemine ehk neil on olemas kahte tüüpi värvi nägemise võime, nad näevad kollase ja sinise lainepikkuse värve.

Lisaks telerile tõmbavad koeri ka arvutid ja tahvelarvutid, kus samuti saab näha liikuvaid ja helidega pilte.

USAs käivitati 2012. aastal koerte televisioon, milles olevad saated on mõeldud eelkõige koertele. Seal nähtavad saated lõõgastavad, rahustavad, lõbustavad ja stimuleerivad koeri ajal, mil nende omanikku kodus ei ole. 

Dog TV juhi Gilad Neumanni teatel teevad nad saateid koerte vaatevinklist ja selle tõttu on nende kaameramehed sageli kükakil, käpuli ja kõhuli.

Varasemalt koertega tehtud uuringud näitasid, et koerad ei suutnud otsustada, mida vaadata. Nüüdse uuringu kohaselt huvitab koeri teleris näidatav, kuid nad eelistavad teatud pilte, helisid ja tegelasi.

Veel ei ole teada, kas koerad elavad teleris näidatavale samamoodi kaasa nagu inimesed ehk kas neil tekivad mitmed emotsioonid.

Uuring näitas siiski seda, et koerad lähtuvad telerit vaadates vahel peremehe või –naise kehakeelest, signaalidest ja pilgust.

Koerte puhul kehtib veel ka see, et kuigi on olemas koeratelevisioon, eelistavad koerad niisama vaadata, mitte ei ole kogu aeg televiisoris nähtavale fokuseeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles