NASA uurib asteroidi, mis võib Maaga kokku põrgata (2)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: © GRAPHIC NEWS

Kosmosesond OSIRIS-REx, mille missioon pidi kava järgi algama Eesti aja järgi ööl vastu tänast Floridast Canaverali neemelt kanderaketi Atlas V pardal, võib anda vihjeid nii planeedile Maa potentsiaalselt ohtliku asteroidi Bennu kui ka Päikesesüsteemi sünni kohta.

Ameerika Ühendriikide kosmoseagentuuri NASA missiooni eesmärk on Bennult proove võtta ja need siis tagasi Maale tuua. Et asteroidil leidub palju iidset, Päikesesüsteemi algusest pärit süsinikku, võivad Bennult kogutud proovid anda uut infot selle kohta, kuidas elu Päikesesüsteemis üldse alguse sai.

Esmalt tiirleb OSIRIS-REx aasta jagu Päikese ümber, seejärel hakkab ta liikuma asteroidi poole ning jõuab Bennu lähedale 2018. aastaks. Kohale jõudnuna sirutab OSIRIS-REx oma robotkäe maapinnani, paisates asteroidi pinnale lämmastikugaasi, mis võimaldab sondil pinnaseproove korjata.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles