Video: Antrarktika linnud maksavad pesarahu rikkujatele kätte

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patagoonia änn pingiviinide taustal.
Patagoonia änn pingiviinide taustal. Foto: SCANPIX

Inimestega vähe kokku puutunud patagoonia ännid suudavad eristada, kes nende pesal rahu rikkumas on käinud, ja konkreetset segajat ka rünnata.

Inimeste eristamise võimet on tõestatud küll mitmetel loomaliikidel, kuid enamus senistest näidetest on pärit liikidest, kes on inimestega juba sajandeid kokku puutunud. Antraktikas elav patagoonia änn on selles osas ootamatu erand. Esimesed uurimisjaamad rajati Lõunamandrile alles 1890ndatel, inimeste kohalolek kasvas plahvatuslikult alles 1950ndatel.

Ajakirjas Animal Cognition avaldatud artiklis kirjeldavad Lõuna-Korea teadlased eksperimenti, mille käigus lindude võimekus inimesi eristada kindlaks tehti. Kaks teadlast lähenesid täiskasvanud ännide paarile. Üks neist oli mõned päevad varem käinud lindude pesasid uurimas, teisega polnud linnud aga kokku puutunud. Kui teadlased lindudele piisavalt lähedale jõudsid, tõusid need lendu. Kui aga eraldi suundades laiali mindi, jälitasid ja ründasid kõik uuritud paarid just nimelt seda, kes oli varem nende rahulikku olemist rikkunud.

«Hämmastaval kombel suudavad inimvabades keskkondades arenenud ja elanud patagoonia ännid inimesi juba 3-4 külastuse järel ära tunda. Näib, et nad on väga kognitiivselt võimekad,» ütles üks uuringut juhtinud teadlastest Won Young Lee uuringut tuvustavas pressiteates.

Kuidas ännide mälu töötab ja kuidas nad inimesi eristavad, ei ole veel teada.

Videot eksperimendi läbiviimisest võib näha siin:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles