Uurijad lahendasid sajanditevanuse meresaladuse

Juhan Mellik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joonistus viitseadmiral Franklini juhitud ekspeditsiooni kuulunud kahest laevast Terrorist ja Erebusest.
Joonistus viitseadmiral Franklini juhitud ekspeditsiooni kuulunud kahest laevast Terrorist ja Erebusest. Foto: SCANPIX

Meresõitmise üks viimase aja suuremaid müsteeriume lahenes pühapäeval: uurijad leidsid Kanada Arktika merepõhjast üles briti polaarseiklejale John Franklinile kuulunud laeva Terror. Alus jäi kadunuks 1845. aastal.

«Jõudsime edukalt söögisaali, samuti mitmesse kajutisse ning ka toidusahvrisse, kus olid riiulitel taldrikud ja üks purk,» raporteeris avastuse teinud heategevusliku organisatsiooni Arktika Uurimise Fond juhtivdirektor Adrian Schimnowski Guardianile. Ise viibis ta samal ajal uurimisaluse Martin Bergmann pardal. «Tuvastasime kaks veinipudelit, lauad ja tühja riiuli,» jätkas ta.

24 meetri sügavuses lebav laev on rikkumatus seisukorras seni arvatud asukohast ligi 96 kilomeetrit lõuna pool. Asjatundjad uskusid juba ammu, et tõenäoliselt on jää kõik puruks muljunud, kuid leid purustas nüüd omakorda nende uskumused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles