Puust ja punaseks: mis juhtub, kui süda enam ühtlaselt ei tuksu?

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis/Tech Insider/Youtube

Südame seiskumisega meenub sageli dramaatiline stseen mõnest arstidraamast, kus masin järsku piiksumise asemel püsivat häält tegema hakkab. USA väljaanne Tech Insider selgitab aga videos, kas süda jääbki seisma või teoksil miskit muud.

Sageli on põhjus hoopiski selles, et süda ei peatu, vaid selle tuksumise rütm muutub ebaregulaarseks. Ebaregulaarne rütm ei suuda aga südant vajalikul moel toimima panna ning veri ei jõua seetõttu kehasse. Ebaregulaarsus võib tähendada, et süda lööb liiga kiiresti, või vastupidi, liiga aeglasti. Ebaregulaarsed südamelöögid on aga tõsine probleem, sest kui veri kehas ei liigu, ei jõua see ka ajuni ning seekaudu jääb aju hapnikuta. Juba paariminutiline hapnikupuudus võib lõppeda tõsiste ajukahjustustega. 

Kuidas aga südamerütmi taastada? Sageli kasutatakse selleks elektrišokki, mis südame taas normaalse sagedusega tuksuma paneb.

Vaata täpsemalt videost SIIT: 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles