Tartu teadlased arendavad uudset HIVi-testi

Kaur Maran
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku kujutis HI viirusest enne inimrakuga liitumist.
Kunstniku kujutis HI viirusest enne inimrakuga liitumist. Foto: SCANPIX

Eestis jätkub endiselt HI-viirusesse nakatumine. Nüüd on Tartu teadlased välja töötamas uudset testi, mis võimaldaks viirust ja nakatumise aega senisest täpsemalt määrata.

Osana Briti, Ukraina ja Poola kolleegidega tehtud koostööst vaatasid ka Tartu Ülikooli teadlased kõiki Eestis 2013. HIVi diagnoosi saanud haigeid. Nende proovidele tehti kaks testi, mis määravad antikehade aviidsust ehk seda, kuidas seonduvad antikehad viirusega. HIVi uurimisrühma teadur Radko Avi selgitas, et kui viirusinfektsioon on juba n-ö vana, siis HIVi vastaste antikehade ja viiruse vahel on suurem aviidsus kui siis, kui nakatumine on toimunud hiljuti.

See teadmine on oluline määramaks, kas tegu on värskelt nakatunud inimese või pikemaajalise viiruse kandjaga. Seda seose tugevust mõõtes saab öelda, kas inimene on nakatunud viimase 130 päeva jooksul või enne seda.

«40 protsenti 2013. aastal aastal diagnoositutest oli nakatunud viimase viie kuu jooksul,» ütles Tartu Ülikooli meditsiinilise mikrobioloogia ja viroloogia professor Irja Lutsar. See fakt viitab jätkuvale epideemiale.

Loe lähemalt ERR Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles