Wiedemanni keeleauhinna saab Tiit-Rein Viitso

Kadri Ratt
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professor Tiit-Rein Viitso
Professor Tiit-Rein Viitso Foto: Lauri Kulpsoo

Valitsus otsustas täna määrata Wiedemanni keeleauhinna Tartu Ülikooli emeriitprofessorile Tiit-Rein Viitsole, kelle kandidatuuri esitasid auhinnakomisjonile Emakeele Selts ja Tartu Ülikool.

Viitsole otsustati auhind määrata eesti keele kujunemisloo uurimise ning hääliku- ja vormisüsteemi kirjeldamise ja võimalusterohkusele osutamise eest, samuti teravakeelselt otseütleva seismise eest lühimälulisuse vastu eesti keele asjade ajamisel oma riigis ja välismaal, põhimõttekindla keelekorralduse, täpse toimetustöö ja veetleva akadeemilisuse eest, vahendas haridus- ja teadusministeerium.

Viitso on rahvusvaheliselt tuntud eesti keele ja selle sugulaskeelte uurija. Ministeeriumi teatel on tähelepanuväärne ka tema tegevus õppejõuna ning teadusorganisatsiooniline ja ühiskondlik aktiivsus.

Viitso on avaldanud ligi 250 publikatsiooni, millest enamus on pühendatud eesti keelele ja selle lähedastele sugulaskeeltele.

Wiedemanni keeleauhinna suurus on 31 956 eurot. Auhind antakse üle Eesti Vabariigi
aastapäeval.

Möödunud aastal määrati Wiedemanni keeleauhind emakeelse sõnakasutuse suurmeistrile
Ain Kaalepile. Aasta varem sai selle väliseesti keeleteadlane Ilse Lehiste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles