Miks klounid õõva tekitavad? Testi oma tontlikkust

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kloun lõutseremoonial olümpiatule neljandat sammast "parandamas"
Kloun lõutseremoonial olümpiatule neljandat sammast "parandamas" Foto: AFP / Scanpix

ERRi teadusportaal Novaator koostas, miks tekitavad klounid meis õõva ja sõnuseletamatut ebamugavustunnet ning koostas selle kohta testi. 

Küsimusele aitas vastust leida Ameerika Ühendriikides asuva Knoxi kolledži sotsiaalpsühholoog Frank McAndrew, kelle sulest ilmus hiljuti uurimus «On the Nature of Creepiness» kujutab endas esimest õõva olemust empiiriliselt lahkavat teadustööd. Enam kui tuhande uurimisaluse kogemustel põhinevast uurimusest selgub, et klounides kombineeruvad omadused sobivad kõheduse tekitamiseks ideaalselt.

«Inimesi ei heiduta ainult nende füüsilised omadused. Küll aga muudavad näiteks ülipikad sõrmed, punnis silmad ja veidrad juuksed nad ebatavaliseks ja võimendavad sellega nende teisi õõva tekitavaid omadusi, olgu neiks kummaline mittesõnaline käitumine, ebakohane silmsideme kasutus, ebasündsad puudutused ja valel ajal muigamine või naermine – need on asjad, mis inimesi tõeliselt häirivad,» selgitas McAndrew ERRi Novaatorile.

Testi enda hirmutaluvust Novaatoris

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles