Suur kaart: millistes riikides elavad kõige empaatilisemad inimesed? Eestis mitte (4)

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hallid alad on riigid, mille kohta ei jagunud piisavalt andmeid.
Hallid alad on riigid, mille kohta ei jagunud piisavalt andmeid. Foto: Michigani Ülikool

Kõige empaatilisemad riigid on Ecuador ja Saudi Araabia. Eestlased kuuluvad koos leedukatega vähim empaatilisemate riikide hulka. 

Michigani, Chicago ja Indiana ülikoolide teadlased koostasid küsimustiku, mille põhjal hinnata erinevate maade elanike empaatiavõimet. See on esimene taoline uuring. Kaastunnet ja teiste inimeste mõistmist hindavatele küsimustele vastas rohkem kui 104 000 inimest üle maailma. Tulemuste kirjapanekul jäeti välja riigid, kust vastuseid piisavalt ei saadud – nende hulka kuulus palju Aafrika ja Kesk-Aasia riike.

Ajakirjas Journal of Cross-Cultural Psychology avaldatud tulemused näitasid, et kõige kõrgema empaatiavõimega inimesed elavad Ecuadoris, vähem mõistavad teisi aga leedukad.

Ühe uuringu autori, William Chopici sõnul tulid talle Lähis-Ida riikide kõrged kohad üllatusena, arvestades riikide vägivaldset ja sõjalist ajalugu. Põhjuseks võib olla aga asjaolu, et uuringus vaadeldi empaatiavõimet üldiselt ning ei eristatud empaatiavõimet kaasmaalaste ja välisriikide elanike suhtes.

Märkimisväärne on seegi, et kümne kõige väiksema empaatiavõimega riigi hulka mahtus ligi seitse Ida-Euroopa riiki – nende hulgas ka Eesti.

Chopici sõnul on empaatiavõime kultuuriti pidevas muutumises ning seda ilmestab USA, kus tudengite peal tehtud uuringud näitavad, et 20 aasta jooksul on empaatiavõimet pigem vähem. Tema sõnul võib seda seletada sotsiaalmeedia võidukäiguga, peremudelite muutuse ning edujahtimiskultuuriga.

Kõige empaatilisemad maad

  1. Ecuador
  2. Saudi-Aaraabia
  3. Peruu
  4. Taani
  5. Ühendatud Araabia Emiraadid
  6. Lõuna-Korea
  7. Ameerika Ühendriigid
  8. Taiwan
  9. Costa Rica
  10. Kuveit 
Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles