Video: vaata, kuidas innovaatiline vaht üliraskeid kivikamakaid üles tõstab (1)

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis/Youtube/Tech Insider

Tegu on ülitiheda, Polyleveli nimelise materjaliga. See paisuv vaht suudab üles tõsta lausa sadu kilogramme kaaluvaid kivikamakaid.

Kivisse puuritakse umbes 172 cm auk ning selle kaudu piserdatakse vaht kiviplaadi alla, tutvustas USA väljaanne Tech Insider. Keemilise reaktsiooni järel hakkavad aga vahus olevad ühendid paisuma, vaht täidab kõiksugused praod ja augud ning nii hakkab betoon või kivi kõrgemale tõusma. Asja eesmärk on vajunud betooni või muid ehitusmaterjale jälle õigesse asendisse saada.

1000 ruutsentimeetrisel vahul on ligi kolme tonnine ülestõstmise jõud. Materjal on valmistatud nii, et maapinda keemilisi ühendeid ei leki. Ka on Polylevel kergem kui teised samal eesmärgil kasutatavad materjalid, samas on see piisavalt tugev, et suudaks rongirööpaid või lennuki maandumisradu «üleval hoida». Vahu kasutamine on palju odavam kui betooni või kivi asendamine.

Enamiku tugevusest saavutab vaht esimese 15 – 30 minuti jooksul.

Vaata, kuidas vaht toimib siit: 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles