Kliimamuutuste «uus reaalsus» on kohal ja jääb põlvkondadeks (1)

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kliimamuutuste "uus reaalsus" on tulnud, et jääda.
Kliimamuutuste "uus reaalsus" on tulnud, et jääda. Foto: Scanpix/AFP

Kui CO2 kogus atmosfääris ületas hiljuti sümboolse taseme 400 osakesest miljoni kohta, oli tegemist El Niñoga, kuid heitgaaside kontsentratsioonid jätkavad kasvamist.

Mullu saavutas CO2 aastakeskmine kontsentratsioon esmakordselt tagasipööramatuse piiriks peetava lävendi. Praegu näitavad kõik märgid, et heitgaaside kasv jätkub ja ka kõige optimistlikumate stsenaariumite täide minemise korral kulub veel mitu põlvkonda, kuni see taas alla 400ppm taseme langeb.

2014-2015 alanud El Niño andis niigi tõusvatele süsihappegaasi kontsentratsioonidele hoogu juurde, kuna põhjustas mitmetes troopilistes piirkondades põuda ja vähendas sellega metsade CO2 atmosfäärist eraldamise võimekust, mistõttu jäi seda ka atmosfääri rohkem alles.

Pikemas perspektiivis on kasvuhoonegaaside kontsentratsiooni taga mõistagi süsihappegaasi, metaani ja lämmastikoksiidi atmosfääri paiskav inimtegevus. Hinnanguliselt on 2/3 kasvuhooneefektist tingitud CO2’st.

2015. aasta kontsentratsioonid olid seejuures tööstuspöörde-eelsest 44 protsenti kõrgemad.

Maailma Meteoroloogiliaorganisatsiooni WMO peasekretäri Petteri Taalasi sõnul oli 2015. aasta ajalooline, kuna Pariisis sõlmitud kliimalepe andis esmakordselt kliimamuutustega võitlemises lootust. «Aga samas oli 2015 märgilise ajaloolise tähendusega, kuna siis sai selgeks kliimamuutuste uus reaalsus. [Tavapärasest kiirema CO2 kontsentratsiooni tõusu põhjustanud] El Niño on küll läbi, aga kliimamuutused kestavad edasi,» ütles Taalas The Guardianile.

Pariisi kliimaleppes on globaalse aastaringse keskmise temperatuuri lubatavaks tõusuks 2 protsenti. Kliimaleppe jõustumiseks vajalikud tingimused on tänaseks saavutatud ja lepe jõustub 4. novembril. Juba novembri keskel kogunevad üle maailma riikide esindajad Marokos Marrakechis, et arutada eelseisvat kliimamuutustega võitlemise väljavaateid. Selleks on WMO andnud välja ka kliima ja süsihappegaasi hetkeolukorda kirjeldava brošüüri, millega saab tutvuda siin.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles