Pelgalt üks hooaeg Ameerika jalgpalli muudab laste aju (1)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Journal Radiology

See kehtib isegi juhul, kui laps pole ajupõrutust saanud.

Nii selgus hiljuti ajakirjas Radiology avaldatud uuringust. Ajupõrutus on siin oluline faktor, sest seni on just ajupõrutus näidanud selle, palju füüsilist kokkupuudet sisaldava spordiala ohtusid. Viimastel aastatel on põrutustest tekkivate ajukahjustuste eest hoiatanud mitu Ameerika jalgpalli kohta käivat raportit. Seni ongi need keskendunud peamiselt ajupõrutustele. Käesolev uuring vaatas aga spordiala mõju ajule laiemalt.  

Wake Foresti Meditsiinikooli teadlased kaasasid uuringusse 25 noort Ameerika jalgpalli harrastajat, kelle vanused jäid vahemikku 8 – 13 aastat. Laste päid uuriti enne ja pärast jalgpallihooaega. Tulemused näitasid, et pärast üht hooaega muutusid enim nende laste ajud, kelle pea oli mängu ajal enim lööke saanud. Muutused aju hallaines sarnanesid neile, mida täheldatakse kergete ajukahjustuste puhul. Samas polnud ühelgi mängijal ajupõrutust diagnoositud ja nii on need muutused seni tähelepanuta jäänud. 

«Me ei tea, mida need muutused täpselt tähendavad. Võib-olla pole neil üldsegi negatiivset mõju ja need muutuvad ajapikku tagasi, et saaksime rohkem öelda, vajame rohkem uuringuid,» ütles uuringu autor, doktor Christopher Whitlow.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles