Puust ja punaseks video: miks McDonald'si burgerid roiskudes ei lagune ?

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
McDonalds'i Big Maci hamburger.
McDonalds'i Big Maci hamburger. Foto: PAUL J. RICHARDS/AFP/Scanpix

USA väljaanne Tech Insider selgitab videos, kuidas McDonald'si burgerid nii kauaks oma välimuse säilitavad – tegelikult ei lagune seistes kiiresti ka kodused burgerid. 

Juba aastaid on McDonald'si kliendid postitanud pilte burgeritest, mis hoolimata nädalate või isegi aastate kaupa seismisest oma välimust ei muuda. Burgerite saladuse kohta levib mitu erinevat teooriat. Kas küsimus on selles, et burgerites on liiga palju soola, liialt rasva või lihtsalt palju kemikaale täis säilitusaineid?

Kokk J.Kenji Lopez-Alt otsustas teooriad proovile panna ning teatas pärast kolme nädala pikkust eksperimenti, et tegelikult ei lähe lagune ka kodused hamburgerid.

«Burgeriliha ei mädane, sest selle väikene suurus end samal ajal suhteliselt suur pind loovad olukorra, kus niiskus hakkab burgerist küllaltki kiiresti kaduma. Ilma niiskuseta aga bakterid ega hallitus vohada ei saa,» vahendas Tech Insider Lopez-Alti sõnu. Sama seaduspära muudab ka vinnutatud veiseliha võimalikuks, nii kasutab McDonald's toitude säilitamiseks tegelikult sama nippi, mida kunagised esiisad: lõika õhuke kiht liha, kata see soolaga, kuivata see ära ning see kestabki päris kaua.

Vaata täpsemalt Tech Insideri videost siit: 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles