Arvuti saavutas mälumängus meistriga viigi

Kadri Ratt
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USAs võistlesid inimesed mälumängus Kuldvillak esmakordselt arvutiga.
USAs võistlesid inimesed mälumängus Kuldvillak esmakordselt arvutiga. Foto: SCANPIX

USAs ehitatud arvuti mängis telemälumängus Jeopardy, mida Eestis tuntakse Kuldvillaku nime all, inimesest meistermängijaga viiki.

IBMis loodud arvuti teenis kolmepäevase matši esimese päeva lõpuks 5000 dollarit, sama palju sai tema inimesest konkurent Brad Rutter. Kolmas mängija, Ken Jennings sai 2000 dollarit, vahendas ERRi teadusportaal.

Watsoni nime kandev arvuti sai küsimused kirjalikult ingliskeelse tekstifailina samal ajal, kui teised mängijad neid saatejuhilt kuulsid. Arvuti analüüsis teksti tähendust ja otsis sellele sobiva vastuse oma mahukast andmebaasist. Et mitte mängureegleid rikkuda, polnud arvuti internetti ühendatud.

Võimalike vastusevariantide seast valis Watson välja kõige tõenäolisema ja kui ta hindas vastuse õigsuse tõenäosust üle teatava läviväärtuse, kõlistas ta kella ja teatas oma valiku robotlikul sünteeskõnehäälel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles