Kuidas konnakullesed kliimamuutuse pärast taimetoitlasteks hakkavad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Laborikatsed näitavad, et kulleste toitumiseelistused sõltuvad temperatuurist - mida enam esineb kliimamuutustega seostatavaid kuumalaineid, seda rohkem hakkavad nad vaatama taimetoidu poole.

Lisaks üldisele globaalse temperatuuri soojenemisele kaasneb kliimamuutustega ka ekstreemsete ilmanähtuste sagenemine, mis paneb paljud organismid senisest palju tugevama keskkonnasurve alla. Niigi üheks maailma kõige ohustatumaks loomade grupiks peetavatele kahepaiksetele mõjub see tugevamalt kui teistele, selgub Lissaboni ja Uppsala Ülikoolide teadlaste uuringust.

Kahepaiksed on kliimamuutustele teistest haavatavamad nende omapärase eluviisi pärast, mis algab teatavasti kullestena veekeskkonnas ja jätkub poolveelise eluviisiga, tihti maa peal.

Kahepaiksete kliimareaktsiooni kindlaks tegemiseks korraldasid teadlased laborieksperimendi, kus hoidsid nende kulleseid erinevatel temperatuuridel ja erinevatele katsegruppidele vastavalt kas loomset või taimset toitu. Kolmandale grupile anti kahe toidutüübi vahel valida. Kuna taimne ja loomne toit sisaldavad erinevaid lämmastiku ja süsiniku isotoope, said teadlased nende isotoopide sisalduse järgi kulleste kudedes hinnata, milliseid valikuid segatoitu saanud kullesed oma toidu osas teinud olid.

«Meie tulemused näitasid, et kulleste toidueelistused sõltuvad nende paljunemise kliimast. Liigil, kes paljuneb jahedates tingimustes, oli peamiseks valikuks loomne toit. Märksa soojemas kliimas paljuneva liigi toiduvalikuid iseloomustas aga suur taimse toidu osakaal,» ütles uuringu kaasautor German Oriozaola.

Kõige olulisem avastus oli aga et konnavastsete toidueelistused ei ole kivisse raiutud. Kõik kolm uuritud liiki hakkasid kuumalainete puhu eelistama taimset toitu. Seepeale analüüsisid teadlased sellise toitumisvaliku seoseid ellujäämuse, kasvu ja arenguga. Selgus, et soojenevas kliimas tõstab taimne toitumine kõikide näitajate efektiivsust samas, kui loomne seda alandas.

«Selline reaktsioon soojenevale kliimale võib olla ka teiste liikide seas väga levinud. Kui see nii on, siis tähendab kliimamudelite ennustatav kuumalainete sagenemine ka märkimisväärseid muutusi veeökosüsteemides,» ütles Orizaola.

Uuringu tulemused avaldati ajakirjas Ecology.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles