Clintoni kõrval oli kaotaja arvamusküsitluste tööstus (2)

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmistel valimistel kõikide osariikide tulemused täpselt ette ennustanud küsitlusfirma FiveThirtyEight ennustuste muutus enne valimisi. 2012. aastal edu toonud statistilised meetodid tõid sel aastal täiesti vale tulemuse.
Eelmistel valimistel kõikide osariikide tulemused täpselt ette ennustanud küsitlusfirma FiveThirtyEight ennustuste muutus enne valimisi. 2012. aastal edu toonud statistilised meetodid tõid sel aastal täiesti vale tulemuse. Foto: Kuvatõmmis

Lisaks Hillary Clintonile, kes kaotas jõuliselt võidutsenud Donald Trumpile USA presidendivalimistel, oli eile teine suur kaotaja USA arvamusküsitluste tööstus, kes vandus veel päev enne valimisi selgesõnaliselt, et vabariiklased seekord Valgesse Majja ei pääse.

Üks värvikam näide oli Princeton Election Consortiumis töötav andmeteaduste professor Sam Wang, kes kuulutas otse-eetris, et on valmis Trumpi võidu puhul putuka ära sööma. Pärast valimistulemuste ilmsikstulekut teatas ta oma Twitteris, et otsib parasjagu parimaid putukaküpsetamise meetodeid.

Seejuures ei ole tegemist kogenematu või naiivse analüütikuga. 2012. aasta valimistel suutis Wang ennustada 50 osariigist 49 valimistulemusi. Selle aastal valimistel ennustas ta, et võit läheb koguni 99 protsendi tõenäosusega Clintonile. Olgu putukad tema hamba all siis pehmed.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles