Marsi rooste näitab, kui elukõlbmatu punane planeet ikkagi on (2)

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA Opportunity Marsi-kulguri andmed näitavad, et punase planeedi pind on ligi 10 000 korda kuivem kui kõige elutumad kõrbed Maal.
NASA Opportunity Marsi-kulguri andmed näitavad, et punase planeedi pind on ligi 10 000 korda kuivem kui kõige elutumad kõrbed Maal. Foto: NASA/JPL/Cornell

NASA Marsi-kulguri Opportunity andmete analüüs näitab, et Marsi pind on kuni 10 000 korda kuivem kui kõige kuivemad kõrbed Maal.

Selline uudis tuleb kindlasti tagasilöögina kosmoseavastuse entusiastidele, kes näevad ette punase planeedi koloniseerimist esimese inimmaandumisega juba 2030ndatel aastatel, kirjutab Seeker.com

Aastaid on juba teada, et Marsi pinnal valitseb ülitugev kiirgusfoon, planeedil on Maa mõistes pea olematu atmosfäär, mis mõlemad teevad ta suuresti elukõlbmatuks. Lootusrikaste astrobioloogide hinnangul võib planeedi pinna all siiski leiduda piisavas koguses jäänukvett muistsetest aegadest, et võimaldada nii mikroobide elutegevust kui ka potentsiaalset inimasustust.

Nüüd aga kirjeldavad NASA teadlased ajakirjas Nature Communications avaldatud artiklis 12 aastat punase planeedi pinda uurinud Opportunity kulguri kogutud andmeid, mille analüüsi tulemused ei ole just innustavad. Nimelt on väike Opportunity suutnud tabada oma kaamerapilti mitmeid Marsile langenud meteoriite. Tuleb välja, et suure rauasisaldusega kosmosekivid roostetavad seal samamoodi kui Maal, kuid roostetamise kiirus on tuhandeid kordi aeglasem. Järeldus – kuumad põuaolud on pidanud Marsil valitsema miljoneid aastaid.

«Et meie uuritud piirkondades tõesti elu olla saaks, peaks see end pinnal valitseva kuiva ja kiirituse eest peitma sügaval pinna all,» ütles uuringu pressiteates seda juhtinud Christian Schröder Stirlingi Ülikoolist.

Teine NASA kulgur Curiosity avastas hiljuti küll vihjeid, et Marsi pinnal võib esineda ülikangete toksiliste soolade sisaldusega vett, kuid reaalsus on siiski, et Marsi pind on äärmiselt kuiv. «Niiskust on palju vähem kui isegi Maa kõige kuivemates paigus,» ütles Schröder.

Võib arvata, et selline avastus pakub rohkesti mõtteainet Marsi koloniseerima kiirustavatele entusiastidele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles