Eestlased leiutasid temperatuuri mõõtva plaastri

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TempID meeskond (vasakult): Alvar Pällo, Rait Rand ja Mihkel Tedremaa.
TempID meeskond (vasakult): Alvar Pällo, Rait Rand ja Mihkel Tedremaa. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Mõne aja eest sattus insener Rait Rand haiglasse. Kogedes aga, kui palju tegeletakse seal ravimise asemel patsientidelt andmete korjamisega, ning nähes vajadust salvestada terve öö vältel väikelapse palaviku andmeid, tuli Rand mõttele luua lahendus, mis salvestaks inimese kehatemperatuuri ja oleks ühekordseks kasutamiseks piisavalt odav.

Paar kuud hiljem valmiski tal koos Alvar Pällo, Mihkel Tedremaa ja Alari Õisiga nutika temperatuuriplaastri TempID esimene prototüüp. Hiljuti Tallinna Tehnikaülikoolis toimunud riist- ja tarkvara ehitamise ürituselt TechnoHack tõi leiutis ka võidu. Praegu on TempID Ajujahi favoriitide hulgas ning läheb novembri lõpus Euroopa suurimale idufirmade hackathon’ile Junction.

Nutikas plaaster töötab lihtsal põhimõttel: sellesse paigaldatud uusimal tehnoloogial töötavad sensorid mõõdavad temperatuuri ning töödeldud andmed jõuavad mobiiltelefoni või mõnda teise nutiseadmesse. See säästab meditsiiniõdede aega ning annab arstile patsiendi temperatuuri kohta detailsemat infot, kui saadi varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles