Seadmeid halvav päikesetorm kägardas kokku Maad kaitsva magnetvälja

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Indias asuva kosmilist kiirgust mõõtva teleskoobi andmed näitavad, et 2015. aastal tabas Maad nii tugev magnettorm, et pressis kokku meid katsva magnetvälja.

Maa magnetosfäär on ala ümber Maa, mis kaitseb elusolendeid kahjuliku ja potentsiaalselt eluohtliku kosmilise kiirguse eest. See on ligi viis korda suurem kui Maa läbimõõt ja ulatub planeedi pinnast 60 000 kilomeetri kaugusele. Kui magnetiliselt laetud osakesed Maa poole lendavad, siis suunab magnetsfäär need enamasti minema nii, nagu kaks samalaadse märgiga magnetit üksteisest tõukuvad. Ilma selle kaitsekihita ei toimiks meie igapäevaelus üliolulised raadioside seadmed, lisaks põhjustaks kiirgus ka palju enam kasvajaid ja muid terviseprobleeme.

Nüüd on aga grupp teadlasi näidanud, et alles 2015. aastal leidis aset nii tugev magnettorm, et murdis ajutiselt ka muidu meid edukalt kaitsva magnetosfääri. Sündmus leidis aset möödunud aasta 21. juunil, kui Päike paiskas maailmaruumi hiiglasliku magnetiseeritud kosmilise plasma pilve. Nelikümmend tundi hiljem põrkus see Maa magnetosfääriga ning tulenev ränk geomagneetiline torm põhjustas mitmel pool raadiosignaalide katkemise ning pooluste lähistel ka suvise aja kohta ebatavaliselt tugevad virmalised. Kui muidu on mangetosfäär ligikaudu 11 korda suurem kui Maa raadius, siis rünnaku ajaks kahanes ta vaid 4 korda suuremaks.

Indias asuva GRAPES-3 kosmilise kiirguse teleskoobi uuemad mõõtmised näitavad, et magneetilise plasma «rünnak» oli piisavalt tugev, et ületada magnetosfääri kaitsevõime, mistõttu said kosmilised kiired Maad pommitada ligi kaks tundi enne, kui normaalne olukord taastus.

Kõige tugevam teadaolev päikesetorm toimus aastal 1859, mil telegraafiühendus katkes mitmeteks tundideks ja tekitas virmalisi isegi USA lõunapoolses Florida osariigis. Tänapäeval põhjustaks selline torm tõrkeid pea kõigis integraalskeeme kasutavates nutiseadmetes, mobiiltelefonides, arvutivõrkudes ja mujal.

Uuring avaldati ajakirjas Physical Review Letters.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles