Akadeemik: teaduses ei saa kunagi punkti panna

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Teaduses ei saa kunagi punkti panna, leiab elutöö preemia saanud Tartu Ülikooli emeriitprofessor akadeemik Vladimir Hižnjakov.

Teaduse elutööpreemiat peab füüsik Vladimir Hižnjakov tunnustuseks oma tööle ning muigamisi lisab, et väga üllatusena preemia talle ei tulnud, sest teda esitati samas kategoorias mullugi, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Olles töötanud koos maailma tippmatemaatikute, nende seas ka nobelistidega, ütleb Hižnjakov, et matemaatika on kõige konkreetsem keel ja õnnestunud matemaatiline kirjeldus on teoreetikute unistus. Ta leiab, et huvi reaalteaduste vastu on Eestis kasvamas.

Mida teha preemiasummaga, selle otsustab akadeemiku sõnul abikaasa.

Vladimir Hižnjakov on ligi viis aastakümmet töötanud teoreetilise füüsika valdkonnas, esiletõstmist väärib tema panus kõrgtemperatuurilise ülijuhtivuse vallas. Lisaks on ta uurinud tahkiste optilisi omadusi ja spektrograafiat, kristalli lisanditsentrite teooriat, kuuma luminestsentsi, mittelineaarset optikat ja kvantoptikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles