Kaelkirjakud on väljasuremisohus

Kaelkirjak Keenias

FOTO: GORAN TOMASEVIC/REUTERS

Punase nimekirja uuendused näitavad, et viimase 30 aastaga on maailmast kadunud pea 40 protsenti kaelkirjakutest.

Alates 1985. aastast on kaelkirjakute arv langenud 157 000 loomalt 97 500 peale, teatas Rahvusvaheline Loodushoiu Liit sel nädalal. Ehkki sel aastal on palju räägitud ohustatud elevantidest, on olukord kesine ka maailma pikimate loomade hulgas. 

Pideva rahvastikukasvu tõttu jääb Aafrikas igal aastal kaelkirjakute elupaiku vähemaks, sest puid raiutakse maha ning maad kasutatakse põllumajanduseks. Lisaks sellele ähvardab kaelkirjakuid ka salaküttimine ning kodusõdade hävitav mõju.

«Kuigi inimeste jaoks seonduvad kaelkirjakud sageli safarite ja loomaaedadega, on tähelepanuta jäänud asjaolu, et need majesteetlikud loomad surevad vaikselt välja, » ütles Rahvusvahelise Loodusliidu liige Julian Fennessey. 

Kokku leidub looduses üheksat liiki kaelkirjakuid. Viie liigi arvukus väheneb, kolme puhul tuleb loomi juurde ja üks on stabiilne. Enamik kaelkirjakuid elavad lõuna-ja ida-Aafrikas, mõned karjad aga ka mandri lääne ja keskosas.

Populaarne

Tagasi üles