Teadusvideo: lenduriprillidega papagoi lendab läbi laseritevälja

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuidas uurida linnu tiivalöögi tekitatavat õhukeerist? Vaja on vaid lasereid, 3D prinditud lenduriprille ja üht väga hästi välja õpetatud papagoid.
Kuidas uurida linnu tiivalöögi tekitatavat õhukeerist? Vaja on vaid lasereid, 3D prinditud lenduriprille ja üht väga hästi välja õpetatud papagoid. Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Nägemise kaitseks 3D prinditud prillidega varustatud papagoi abil uurivad teadlased lindude lennu saladusi ja lendamisel tekkivaid õhukeeriseid.

Kui video kellelegi veidrana tundub, siis see ongi seda. Kuid sellise eriskummalise katsega uurivad teadlased lindude lennul tekkivaid õhukeeriseid. Prillid on papagoile vajalikud, et tema läbitav laserväli ei kahjustaks tema nägemist. Lasereid aga sellepärast, et katse viiakse läbi ruumis, kus õhus leiduv tolm laserite valgusvihus papagoi tekitatud õhuliikumisi näitab.

Nimelt on teadlastel juba ammu olnud raskusi lindude tiivalöögi tõstejõu arvutamisega. Tulemused ei ole lihtsalt ühtlased. Samuti polnud keegi suutnud löögil tekkivat õhuliikumist visuaalselt kujutada. Ajakirjas Bioinspiration & Biomimetics avaldatud artiklis kirjeldavadki teadlased eksperimenti, mille käigus näidati, kui vähe me oma tiivaliste sõprade lennuoskuse kohta teame. Lisaks saame näha, kuidas iga tiivalöögiga kaasneb efektne õhukeeris.

Katse ise on oma põhimõttelt ebatavaliselt lihtne – vaja on kõigest laservälja, peent tolmu täis õhku, 3D prinditud prille ja üht väga hästi välja koolitatud ja Star Warsi kangelase Obi-Wan Kenobi järgi nime saanud papagoid Obi.

Lennul tekkivad õhuliikumised filmiti üles kuni 12 kaameraga. Tulemuste analüüsimisel loodavad teadlased saada olulisi andmeid uudsete lennusõidukite arendamiseks. Aga miks ka mitte lahedate kaitseprillide loomiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles